Bergensungdommer hjelper Rumenere

En gjeng på 16 unge fra Fana og Åsane har vært med på et unikt EU-prosjekt på landsbygda i den fattigste delen av Romania. Her lærte de jevnaldrende rumenere å organisere fritidsaktiviteter etter norsk dugnadsmønster

Syv hektiske oktoberdager ble avsluttet med besøk hjemme hos noen av de rumenske barna og tenåringene som er med i et utdanningsprosjekt Adina Stiftelsen i Bergen driver i landsbyen Goiesti et par mil nord for storbyen Craiova. Flere av familiene som får en håndsrekning, lever i en fattigdom man knapt tror eksisterer i Europa.

Sjokkert. – Et sjokk å se slikt i virkeligheten, og det gjør et sterkt inntrykk å komme hjem til mennesker som må bo sånn, sier Elias Sandnes (16) fra Sørås. Han er elev ved Nordahl Grieg videregående skole. – Jeg tror det er nyttig å hjelpe rumenerne til å få mer ut av fritiden. Elevene får bedre karakterer og vi vet at ingen av ”våre” dropper ut av skolene, sier Elias.

Ble imponert. Live O. Gilje fra Salhus sier hun visste litt om levestandarden, men det imponerer meg at unge rumenere ser positivt på fremtiden slik som de har det hjemme. Det var sterkt å se forskjellene i det rumenske samfunnet der noen bodde i flotte hus og andre falleferdige skur. Vi kan ikke endre et helt system, men det er mulig å forandre og forbedre litt, mener Live.

Arbeidstittelen på det EU-finansierte ungdomsprosjektet er TolerActive, det vil si at fysisk aktivitet var ledetråden – i tillegg til at de til sammen 48 unge fra Italia, Norge og Romania fikk lære hverandre å kjenne. – Ideen bak er at toleranse bygges best på kunnskap om land og folk, sier Hilde Sandnes, daglig leder for Adina Stiftelsen i Bergen.

Dugnad smitter. Alle ungdommene var pålagt å ha med seg forslag til aktiviteter som så skulle læres bort til barn og fritidsledere i Goiesti. Disse skulle settes ut i livet på en aktivitetsdag i Goiesti. Organiserte fritidsaktiviteter drevet på dugnad er lite utbredt på landsbygda i Romania, men mye tyder på at norske ideer smitter. Flere av de rumenske ungdommene var meget motiverte for å gjøre bruk av håndball- og fotballtipsene fra nordmennene. De unge fikk nyttig ledererfaring som bonus.

Aktivitetsdag. Hele 85 barn og tenåringer møtte opp på skoleplassen i Goiesti til det som ble rene folkefesten. Lagene fra Italia, Norge og Romania demonstrerte mønstergyldig samhandling. Det ble lært bort triks og systematisk trening på fotballbanen, mens andre lærte ungene å hoppe bukk over hverandre, en lek som ikke krever dyre remedier. Italienerne dro til med heftige danserytmer, og det slo an i et land der dans er et levende element i folkekulturen.

En kjempejobb. Lederen for Fundation Adina Stiftelsen – Luminitia Dinca, var meget fornøyd med innsatsen til veilederne fra Fana, Åsane og Puglia-regionen.

– Alle gjorde en kjempejobb for barna fra Goiesti, og det vil bli snakket lenge om denne fantastiske oktoberdagen, sier Luminitia Dinca som tror arrangementet vil stimulere flere foreldre til å la barna deres få bli med på stiftelsens organiserte fritidsaktiviteter etter skoletid.

Følger pengene. Ungdommene gjennomførte EU-prosjektet i tett samarbeid med 16 unge fra den italienske Puglia-regionen og 16 unge fra Goiesti. Alle fra bergensområdet har deltatt i forskjellige skoleaksjoner for Fundation Adina Stiftelsen i Craiova, og i løpet av uken fikk de innsyn i hvordan en del av pengene blir brukt i mottakerlandet.

Det kulturelle i samhandlingen mellom tre svært forskjellige nasjoner utviklet seg etter hvert. Italienerne bakte pizza og bergensungdommene lærte sør-europerne å like skillingsgboller. Det var knapt smuler igjen på fatet.

Svette øvelser. ”Arbeidsuken” i Craiova og Goiesti strakk seg fra frokosttid til middagstid på kvelden med planlegging og mingling. Det siste var nyttig for å skaffe seg innblikk i tenkesett og væremåter hos jevnaldrende fra sørligere Europa. Og derimellom jevnlige svette kroppsøvelser som Flash mob og Zumba..