Familien rådet mor til å kvitte seg med Emmanuel

Moren til vesle Emmanuel Oyar ble rådet til å kvitte seg med guttebarnet som bar på en klump nederst på ryggen. Dette grusomme råd kom fra både familien og landsbyens folk.

TEKST: MAGNE REIGSTAD FOTO: EMERU LAMECH

 

I dag stabber Emmanuel rundt i landsbyen med et merke nederst på ryggen etter en operasjon som på mer enn en måte reddet livet hans. De som ikke kjenner historien hans vil møte helt alminnelig liten gutt som er nysgjerrig på besøkende og leker som andre barn. Emmanuel ble født med det som kalles spina bifida, og var en utstøtt hjemme i landsbyen for den store klumpen på ryggen til den vesle gutten var et skremmende syn. Emmanuel var den første i landsbyen som var født med slikt.

Familien hadde forsonet seg med at det ikke var mulig for barnet deres å få relevant hjelp fra helsetjenestene i Lira, men alt endret seg når familien kom i kontakt med våre folk på Lira Rehabilitation Centre. Da begynte omsider tingene å skje til beste både for Emanuel og foreldrene.

Dette er dessverre et handlingsmønster medarbeiderne våre ofte får beskrevet når det kommer foreldre med syke barn til Adina-senteret. Fattige fra landsbyene utenfor regionhovedstaden Lira strever med å skaffe sine barn den medisinske hjelp de ønsker og trenger.

I dag er det bare smil å se hos moren når hun snakker om Emmanuel, men hun husker så altfor godt «rådene» hun fikk av landsbyens folk og fra sin nærmeste familie.

– De sa til meg at jeg skulle kvitte meg med gutten fordi han var som en forbannelse, men jeg gjorde ikke det. Noen ganger våknet jeg om natten og spurte hvorfor Gud lot meg gå gjennom dette. I dag når jeg ser gutten gå rundt i landsbyen, har jeg vanskelig for å fortelle alle om den glede jeg føler inn i meg, sier moren.

Emmanuel ble operert hos vår samarbeidspartner Cure. Gutten har de beste prognoser for å kunne vokse opp og leve et normalt liv fordi han ble operert så tidlig, men våre folk vet at det er for mange små som ikke får hjelp i tide med mer eller mindre alvorlige fysiske begrensninger.