Jubel og kos når Aurelia og Cassandra kommer på besøk

Aurelia er frivillig i vårt Home Start-program. Bli med nå hun besøker familien Guineru. Det er lett å skjønne hvorfor dette opplegget er gull verdt for barna i vanskeligstilte familier.

TEKST OG FOTO: MAGNE REIGSTAD

Den røde bilen til Adina er et velkjent syn på landsbygda utenfor Craiova. Barn og voksne i veikanten vinker når vår velbrukte Dacia ruller forbi. Cassandra sitter bak rattet og som koordinator for de frivillige er hun blitt godt kjent med veistandarden ute i landsbyene. Det støver voldsomt på den grovt grusede veien. Solen steiker fra skyfri rumensk himmel, det er 33 sommergrader og vindstille.

I dag gir vi skyss til Aurelia Longu (30) som skal besøke familien Guineru i landsbyen Golombo, en kjøretur ca. 45 kilometer unna storbyen. Aurelia er med på tredje året i Home Start-programmet, og må regnes blant veteranene i korpset av voksne frivillige som Fundatia Adina Stiftelsen har bygget opp.

Mor og far Guineru har ni barn i flokken. De eldste har reist ut, to av de mellomste går ennå på videregående, mens de yngste venter spent på Aurelia. De vet at dette blir en skikkelig kosedag der de minste får all oppmerksomhet i samfulle to timer. Vi møter dem oppe i tunet, men hunden deres markerer altfor tydelig at den ikke liker fremmede og vi trekker oss unna til nøytral grunn.

Aurelia og de tre minste slår seg til under et skyggefullt tre mens Cassandra prøver å få nok luft i en medtatt fotball. Det er lesestund under treet og det spilles kort. Smårollingene hvisker betroelser til Aurelia som lytter og spør med ett barn på hvert kne. Hun er alenemor med to barn selv, men dette overskuddsmenneske finner tid til å bry seg om andre. Hun vet de minste sårt trenger oppmerksomhet. En gang i uken blir Aurelia hentet av Cassandra og kjørt til barneflokken i Golombo.

Så er det tid for fotball med ball uten luft, men hvem bryr seg med utstyret når det kan lekes så støvet står rundt ball og bein. Det arrangeres bowling med ball og tomflasker, og vi voksne får klare instruksjoner fra de minste som styrer showet.

Pappa Marian kommer syklende forbi i den stekende solen. Han jobber på gårdene i nabolaget, og får med seg en solid dose klemmer fra sine små før han tråkker videre til neste arbeidsgiver. I kveld har ungene hans mye å fortelle om når han kommer hjem, for eksempel om hvor dårlige enkelte av de voksne var til å kaste punktert ball på flaske.

Så avsluttes det to timer lange besøket med ektefølte klemmer og forsikringer om at Aurelia og Cassandra kommer tilbake også neste uke. Nøkkelen til suksess for Home Start ligger gjemt i ordene oppmerksomhet og lek – så enkelt og så virkningsfullt.