Lego-roboter fra Garnes kommer til Goiesti

I mai reiser First Lego League- laget RoboMech til Goiesti for å lære vekk triksene med å bygge og styre Lego-roboter slik at deres rumenske jevnaldrende kvalifiserer seg til First Lego League.

TEKST OG FOTO: MAGNE REIGSTAD

På Garnes skule øves kursopplegget inn med elever på 5. trinn som deltakere og elever på 6. trinn som kursassistenter. Elevene er svært dyktige, syntes våre folk i Romania – Luminita Dinca, Luminita Cirloganescu og Carmen Constatin. Forleden var de på besøk hos vår fantastiske støttespiller i Arna, og her fikk de en liten demo på hva såvel barn som roboter kan utrette.

Både elevene på Garnes skule og Robo Mech deltar hvert år på FLL-turneringen på VilVite i Bergen der begge lagene har høstet heder og ære. Elevene på Garnes forsikrer oss om at dette er noe deres jevnaldrende i Goiesti vil ta kjapt, ikke minst fordi det er så gøy.

Trond Skutlaberg ved Garnes skule er, sammen med Runar Eikhaug på Ulsmåg skole, lagleder på FLL-laget RoboMech. Begge er ansvarlige for First Lego League-oppleggene på sine skoler. Skutlaberg har aldri problemer med å motivere elevene. De står gjerne på for å løse flokene også etter skoletid, og dette er ifølge enkelte av dem minst like gøy som fotball.

Over 300.000 barn og unge i 80 land er med i de store verdensomspennende konkurransene. Dette er førsteklasses verktøy for å fremme godt samarbeid, og forståelsen av programmering er noe elevene får bruk for i voksenlivet.

Langs ene veggen i klasserommet står en rad bærbare PC’er, og her må de unge ingeniører inn for å programmere robotene til å kjøre, svinge og stoppe på rett sted. Robotene ruller av gårde i en binge med oppmalte streker, og her gjelder å legge inn de rette verdiene på PC’en så robotene ikke tar i vei på egen hånd og gjør skade på seg selv eller andre i robotbingen.

Skutlaberg fortellerat selve Lego-delene til byggesettene er ganske rimelige, og det trengs heller ikke særlig kraftige PC’er for å programmere og styre dem.

Når den grunnleggende jobben er gjort i Romania, vil RoboMech og elevene på Garnes og Ulsmåg følge opp sine venner – og kanskje fremtidige konkurrenter, via Skype.

Gjengensom skal til Goiesti har med seg både datamaskiner og roboter. Luminita Dinca – vår daglige leder i Craiova, sier de der sør vil stille med frivillige IT-kyndige folk. Deltakerne på RoboMech som blir med, er i alderen 10-14 år.

Garnes har samarbeidet med Adina Stiftelsen siden 2008, og midlene fra aksjonsdagene i Arna hjelper noen av de aller fattigste barna i Europa. Lørdag 20. februar er årets aksjonsdag til beste for Adina Stiftelsens arbeid i Romania.