Moren mobbes fordi hun ikke vil tigge

Moren til Adina-Maria (bildet) blir mobbet av andre romfolk fordi hun ikke vil begynne med tigging for å forsørge familien. Moren sier hun foretrekker å feie gater i Craiova for å forsørge familien og gi barna en skikkelig utdannelse.

Vi besøker romfamilien i deres blokkleilighet i utkanten av Craiova. Angelica er fornøyd med leiligheten, men medgir at det er kaldt og dyrt å bo her om vinteren. Da går det fryktelig mye penger med til oppvarming, og leiligheten er i minste laget når det skal bo 11 mennesker her, mener moren. Derfor jobber de med å bygge seg et nytt og romsligere hus. Familien har fått hjelp fra norske hjelpere, men byggingen går sakte når midlene er begrenset.

Du fornemmer fort at Angelica Constatin (42) er sjefen i huset. Hun er en fighter, og det smitter over på barna. Det er laget greie men strenge arbeidsplaner for hvem av barna som skal hjelpe til med hva i det daglige. Skolearbeid har høy prioritet i hele familien. Utdannelse er nøkkelen til en tryggere tilværelse, mener moren. De yngste går i ungdomsskolen og de to eldste på videregående.

Og barna leverer resultat moren med rette er stolt av, det leser vi av tallene i karakterboken. En av døtrene – Adina-Maria (17), er med i utdanningsprogrammet til Fundatia Adina Stiftelsen. Hun sliter med epilepsi, og trenger innimellom en ekstra håndsrekning med skolearbeidet.

Det er helt uaktuelt for den myndige mor og resten av denne romfamilien å gi opp prinsippene om ærlig arbeid og utdannelse, selv om de rammes av tunge hendelser – som da en av guttene døde 12 år gammel etter å ha blitt HIV-smittet. Nå er mor Angelica og den eldste sønnen i arbeid, mens faren i huset er arbeidssøkende. Det er ikke lett å skaffe seg fast utkomme i dagens Romania, men holdningen er aldri å gi seg.

Cosmin-Florian (15) er klar på hva han skal satse på etter skolegangen. – Bilmekaniker for da er det mulig å få seg jobb, sier han bestemt.

Vi spør familien om de vurderer å forlate landet slik mange av Romanias romfolk gjør. Angelica sier at hun gjerne skulle reist ut for å tjene penger hvis hun hadde muligheten, men i dag er ikke dette aktuelt. – Og jeg vil aldri begynne å tigge, verken i Romania eller i utlandet, sier hun. Mannen hennes ser ikke bort fra at han vil dra ut, men bare hvis han har en jobb å gå til. Han har tidligere vært sesongarbeider på gårdsbruk i flere europeiske land, noe han trivdes veldig godt med.