Norge har gjenåpnet mens Romania og Uganda fortsatt kjemper mot pandemien

I Norge er vi alle glade for at landet er gjenåpnet men selv om vi er takknemlige for å kunne nyte friheten ser vi at kollegaene våre i både Romania og Uganda enda strever med hindringer knyttet til pandemien.

I Norge er vi alle glade for at hele 85 % av befolkningen nå er fullvaksinert og landet er gjenåpnet, men selv om vi er takknemlige for å kunne nyte friheten i en mer vanlig hverdag igjen, ser vi at kollegaene våre i prosjektene i både Romania og Uganda enda strever med hindringer knyttet til pandemien. Vi er stolte av at Norge har klart å komme så langt i vaksinering kampanjen her hjemme, men samtidig er den krevende situasjonen våre kollegaer i Romania og Uganda står i nok en påminnelse om ulikhetene og urettferdigheten i verden.

I Romania i tidlig 2021 var landet på god vei til å få kontroll på pandemien, men siden september har landet fått et nytt utbrudd av koronaviruset som har satt nye rekorder for antall smittede i landet. Romania er per dags dato et av landene i EU med lavest vaksinasjonsprosent av befolkningen med ca. 1/3 av landet fullvaksinert. Landets vaksineringskampanje har blitt hindret av befolkningens lave tillit til myndighetene og feilinformering om vaksinen (ifølge reuters.com). Dette har påvirket noen av FAS (Adina Romania) sine prosjekter, men staben har tross situasjonen hatt mulighet til å holde Adina Home åpen for aktiviteter og har fullført de fleste av de planlagte aktivitetene for året. Noen elever har likevel vært forhindret fra å delta i tilbudet ved Adina Home når smitteutbrudd på skolen de går på har sendt dem i karantene og forhindret dem fra å kunne delta i FAS aktiviteter. Staben har nå jobbet i en «korona situasjon» i over et år og masker, sosiale distansering, og høyt fokus på håndhygiene på senteret har blitt en del av hverdagen. Til tross for den krevende situasjonen har FAS klart å starte opp et nytt prosjekt i 2021, med midler fra EØS og Active Citizens Fund. Prosjektet heter «Pupil to Employee» og er et samarbeid med Adina stiftelsen Norge og Kirkens Bymisjon. Prosjektet er nå i gang, foreløpig med digitale løsninger, men det er håp om at alle de vanlige prosjektaktivitetene kan utføres som planlagt fra 2022. Active Citizens Fund Romania er et program finansiert av Island, Liechtenstein og Norge gjennom EØS midler 2014-2021.