Optimismen råder i Lira by

Adina Foundation Uganda holder til i Lira, en by med godt over 200.000 innbyggere. Det er en travel administrasjonsby med økende aktivitet, ifølge lokale næringsdrivende. Nå føler folk seg trygge på fremtiden etter over 20 år med borgerkrig, og flere tør å satse på ny næringsvirksomhet.

Sakte men sikkert vokser det også opp et nytt kjøpesenter med fasade ut mot hovedgaten som er oppkalt etter byens store sønn Milton Obote, landets første statsminister og senere president. Nå har Verdensbanken tatt over hele prosjektstyringen, og dermed er det håp om at det virkelig blir innflytting i løpet av det nærmeste året.

Bykjernen er fra før «beriket» med fire bensinstasjoner, og et knippe bankfilialer med minibanker. Men det er gatehandelen – utendørsbutikkene som fremdeles dominerer gatebildet. I den tørre årstiden er dette ventelig ganske så problemfritt under ekvator. Her holder de til alle som selger fersk ananas, tilbyr opplading av mobiltelefoner, sykler, motorsykler og levende høns. Litt bortgjemt finnes også en slakterbutikk.

Dette gatebildet som besøkende opplever som sjarmerende og veldig ekte Lira, vil bli endret når senteret blir ferdig. Planene sier at fortausbutikkene nærmest kjørebanen skal saneres, men i de tilstøtende sidegatene er vår spådom at det meste blir ved det gamle i mange år fremover.

Inn fra hovedgaten stikker smugene med byens matmarked. Det bugner av frukt og løk, og her i pluss 30 ligger digre fiskestykker og venter på kjøperne. Fluene surrer vilt omkring på ferskvarene, og vi antar at kroppen skal være ganske fortrolig med den lokale bakterieflora for at det skal være forsvarlig å handle mat her. Ellers er det meste å få kjøpt i smugene.

Vår «basecamp» – Lira Hotel, ligger innenfor gangavstand fra bykjernen, og turen til og fra på apostlenes hester er trygg, så lenge alle er oppmerksomme på en utstoppelig malstrøm av syklende, biler og motorsykler. Fotgjengere har absolutt laveste prioritet, og all kryssing av gatene foregår på eget ansvar. Sykler med pute på bagasjebrettet er såkalte boda boda, det vil si effektive og rimelige sykkeldrosjer. Litt friskere går det unna for den som tør å ta sete på motorsykkel som er registrert som boda boda.

Veien hjemover til Lira Hotel går forbi en bilvaskeplass og et sted der kvinnene vasker og tørker tøyet. Det går greit å legge plaggene utover i gresset for solen og en mildt bris fikser det meste. Vi går også forbi en moské som er godt påbegynt, men for tiden benyttes den mest av beitende geiter og lekende barn.

Lira Rehabilitation Center og Adina Foundation Uganda er blitt en viktig arbeidsgiver i Lira med til sammen 22 ansatte på senteret og på Adina Farm.