Senteret i Lira reddet livet til Vivian

Vivians familie brukte mye penger på å få jenta frisk, men ingenting hjalp. Tilfeldighetene ville at de kom i kontakt med våre fagfolk i Lira og det ble redningen.

TEKST OG FOTO. MAGNE REIGSTAD

 

Vi er på besøk i et velfrisert tun omgitt av skyggefulle palmer og frodig beiteland. Ute på jordlappene til familien produseres det erter, appelsiner, bananer og mais. Dette gir nesten nok mat og inntekter til familien på ni, og i tillegg får de kjøtt og melk fra fire kyr og tre geiter som beiter i det grønne bak husene.

En ganske annen stemning rådet i familien for et par år siden. Da oppdaget de at Vivian (14) hadde fått en infeksjon i ene foten. Første innskytelse var at heksen hadde sett på jenta med et ond tøye. Så søkte de råd hos en lege, men legen hadde størst utbytte av besøkene. Han greide ikke å stanse infeksjonen. Utsiktene var dystre for Vivian og familien hadde ikke mer penger til videre behandling.

Så ville tilfeldighetene at Foundation Adina Stiftelsen kjørte en informasjonskampanje også i denne landsbyen. Pappa George og mamma Hellen tok kontakt og fortalte om hvilken skjebne som ventet datteren. Vivian kunne miste livet hvis hun ikke fikk hjelp straks.

– Det var en utrolig ødeleggende tid for oss, og Vivians helse påvirket hele landsbyen vår, sier George Okai. Vivian har lagt bak seg den traumatiske tiden, og det er blitt en ganske annen stemning i den hardt arbeidende familien.

Vivians foreldre er klare på at Adina reddet livet til datteren. Nå er foreldrene hennes nærmest å regne som selvutnevnte ambassadører for senteret vårt i Lira og vår policy. Det kan være utfordrende nok å målbære et moderne tankesett i et område der heksens kraft tas på alvor.

Foreldrene oppfordrer andre med funksjonshemmede barn til å søke kontakt med våre folk når de besøker landsbyen. Vivian går på internatskole et stykke unna landsbyen, og innimellom leier far eller mor tur med motorsykkel for å besøke henne. Offentlige transportmidler er det heller smått med.

Landsbyen deres er av det vi kan definere som det moderne slaget med egen felles sparekasse og meget disiplinerte låntakere. George og Hellen sier de investerer alt de kan avse til best mulig utdannelse for barna.

Og Vivians fremtidsplan er enkel og godt begrunnet: – Jeg skal bli lege fordi legen hjalp meg.