Stikker av fra sine funksjonshemmede barn

Faren ville ikke vite av sitt funksjonshemmede barn og dro sin vei. Moren nekter å gi opp lille Joseph som hun fødte da hun var 16 år gammel. Hjelp fra Adina er avgjørende.

TEKST OG FOTO: MAGNE REIGSTAD

 

En dag i uken reiser Gloria – en av våre fysioterapeuter, til Oguro, en god halvtimes kjøretur unna senteret vårt i Lira. Pickupen er lastet med ulike remedier som trengs til trening og undersøkelser. Adina Stiftelsen låner et lite kontor helt gratis i en stor regional klinikk. Ledelsen vet at folk i traktene rundt klinikken er lutfattige og ikke kan betale verken for behandling eller en reise til Lira.

Vesle Joseph (2) er dagens første pasient. Moren er ganske flink til å følge treningsprogrammet som Gloria har lagt opp. Fysioterapeuten ser betydelig fremgang når hun bøyer på barnets armer og bein. Joseph strekker seg når moren rasler med en kuleramme, og han sperrer opp øynene når Gloria knipser med fingrene. Oppløftende!
Ute i den trange korridoren venter ledsagende mødre og bestemødre med barn på fang, noen i fargerike kjoler, andre går i sandaler så nedslitte at hælen er borte. Neste pasient hos Gloria er en illsint fireåring som skal bygge opp muskler så jenta kan stå på egne bein. Jenta bare krøp rundt i landsbyen de første leveårene. Moren reiste sin vei men bestemoren har tatt affære.

Gloria fester henne i en slags ståstol og dette utløser hylende protester. Bestemoren ser unnskyldende bort på oss. Gloria følger med på reaksjonene og tror det skal være mulig å bygge opp igjen muskulaturen så sant skadene ikke er for omfattede. Suksessoppskriften er tålmodighet og faglig tilrettelagt trening.

Klinikken i Oguro ligger midt i et område der LRA og Joseph Kony herjet på det grusomste til borgerkrigen tok slutt rundt 2006. I senere år har mange unge med Hivsmitte kommet til sykehusets spesialavdeling, men lokale helsemyndighetene sier færre smittes. I korridorene henger plakater som forteller hvordan både single og ektefolk kan leve greit med Hiv.

 

Gloria møter mange slags forventninger og en god del skepsis når hun forteller foreldrene hva som feiler og hva som bør gjøres med et funksjonshemmet barn. Hun må først overbevise foreldrene om at det funksjonshemmede barnet ikke er heksenes verk, og så skal landsbyens innbyggere overbevises om at en operasjon eller systematisk trening kan gi barnet fullførlighet.

Like utfordrende kan det være med foreldre som nærmest forventer umiddelbare resultat, og hvis forandringene ikke kommer raskt nok kan det skje at foreldrene dropper ut midt i programmet. – Dette er en kamp med mange fronter og ingen kjappe seire for noen, forteller Gloria.