Adina-miljøet lærte Kiki å drømme

Cristiana Dobre beviser hver dag at hardt arbeid gir utbytte for dem som vil bygge seg en fremtid i Romania. 21-åringen studerer medisin i Craiova og hun er et ekte Adina-produkt.

TEKST OG FOTO: MAGNE REIGSTAD

MØTTE NORDMENN. Cristiana eller Kiki som vi alle kaller henne, ler godt når hun forteller om sitt første møte med Adina Stiftelsen. Hun hadde aldri sett utlendinger før hun møtte nordmenn på SFO’en vår i Goiesti. Og det var takket være dansegruppen vår at ungjenta kom seg utenfor landsbyen og til utlandet første gang. Her ble Kiki mektig irritert på seg selv fordi hun ikke skjønte en stavelse når folk omkring henne snakket engelsk. Derfor satte hun seg fore å lære språket og energibunten nådde målet raskt.

– Adina-miljøet lærte meg å drømme, men også å forstå at hvis du arbeider hardt kan du greie alt. Jeg skjønte også hvor viktig det er å bry seg om andre, forteller studenten som også var en del av vårt utdanningsprogram en periode.

SKIFTET KURS. Lærerne våre på SFO’en oppdaget fort at Kiki var umåtelig flink med fingrene, og ferdighetene penset henne inn på en skolevei mot et fremtidig yrke som tanntekniker. – Men jeg skjønte etter hvert at dette ikke var det rett utdannelse for meg, sitte dag etter dag å gjøre mer eller mindre det samme, sier Kiki. Derfor ga hun seg i kast med det betraktelig både tyngre og lengre medisinstudiet.

IKKE FATTIG. Kiki er krystallklar på at familien er det viktigste startstedet for alle, og å ha røttene i en trygg og en god familie påvirker mange av dine beslutninger utover i livet.

– Jeg kommer ikke fra en fattig familie selv som vi har lite penger. Jeg har lært at penger ikke er alt. Det er langt viktigere at de du har rundt tror på dine evner og støtter deg. Hvis du har en familie å bygge på, kan du få til mye, sier Kiki og smiler til moren.

ADINA-METODEN. Ana er med rette stolt av datteren. Ana jobber nå som frivillig for Adina Stiftelsen i Craiova fordi hun har sett at Adina-metoden har gitt resultat for begge hennes tvillingdøtre. Ana kaller det å betale tilbake. Hun har det siste året sett effekten av vårt New Start-opplegg, og vil fortsette som frivillig.

MYKERE MOR. – Mor har endret seg ganske mye etter at hun begynte å arbeide for Adina. Mor er blitt litt mykere i kantene, kommenterer Kiki med et smil samtidig som hun understreker at det er veldig kjekt å kunne dra hjem til landsbyen og familien hver fredag.

MULIGHETER. Romania sliter med høy arbeidsledighet og mange glupe hoder forlater landet for å få seg et levebrød. Kikis analyse av mulighetene er enkel: – Her i landet er det små utsikter til jobb hvis du ikke kan noe, men folk som har utdannelse og som vil noe, kan skape store endringer også i vårt land, mener 21-åringen.