Endelig slår vi opp dørene i Adina Home

Barn og unge strømmer til Adina Home i Simnicu de Sus. Dette har de ventet på i månedsvis. Nå er distriktet klassifisert til gult på koronaskalaen og da slo vi opp dørene.

TRAVELT. Månedene med stengt hus har vært travle og godt benyttet. Staben i Fundatia Adina Stiftelsen (FAS) har vært på plass i kontorene, innredet og møblert, men fotballspill og bordtennisbord måtte stå der ubrukte måned etter måned og ingen nysgjerrige barneøyne jaktet på spennende leseopplevelser i bibliotekhyllene.

DE VIKTIGSTE. Omsider kan de viktigste brukerne innta huset de har måttet betrakte på avstand bak gjerder og lukkede porter. Forventningsfulle jenter og gutter stiller med stjerner i øynene. Det er smått med fritidstilbud ellers i dette området. Det har vært lange måneder for barna, med og uten skolegang høsten 2020.

 

SOSIAL LÆRING. Daniela og Laura, Valentin og Andrei og Razvan alle de andre kjenner til Adinas aktiviteter og hva de kan vente seg i fellesskap med våre medarbeidere. Det smeller i bordtennisbordet og det jubles rundt fotballspillet hver eneste ettermiddag. Mange av barna har vært med på vår skolefritidsordning i mange år i Goiesti. Nå får «veteranene» selskap av jevnaldrende fra Simnicu de Sus. Samhandling, nye bekjentskap og sosial læring blir bonus i alle aldersklasser.

UNIKT TILBUD. De timene barna tilbringer i Adina Home er nyttige og kjærkomne øyeblikk siden det ikke finnes tilsvarende opplegg i offentlig regi i dette området. Flere av barna bor innenfor rimelig gangavstand fra senteret, mens andre må legge opp ettermiddagene på Adina Home så det klaffer med lokalbuss og annen skyss ut i landsbyene. Oppmøtelistene opp gjennom årene forteller at mange av dem ikke går glipp av en eneste time, uansett vær og årstid. Og en bedre attest kan ikke våre medarbeidere ønske seg.

VÅRT MOTTO. Skikkelig tilrettelagte sosiale aktiviteter og leksehjelp etter skoletid fra kvalifiserte medarbeidere er viktige elementer i alle Adinas handlingsplaner og i pakt med vårt motto; – Vi bygger mennesker. Det er opp gjennom årene nok av eksempler på at ferdigheter og interesser forløst i våre miljø har påvirket yrkesvalg seinere i livet.

BYGGER ROBOTER. Data er populært og det er sjelden ledige plasser foran pc-ene som er plassert i det stille rommet, i biblioteket. I vårt eget hus kan vi drive også RoboMech Adina Club mye enklere. Her utvikles barnas evner til samhandling, og alle utfordres på praktiske ferdigheter når små roboter proppfulle av deler skal bygges sammen og programmeres til å utføre de mest fantastiske oppdrag. Kjekt å vite at Adina-gjengen hevder seg godt i nasjonale konkurranser rundt om i Romania.

INSPIRERER. Det kan tenkes at aktivitetene knyttet til RoboMech Adina Club gjør at enkelte av våre jenter eller gutter seinere velger satse på IKT-faget. De flinkeste blant programmerere og webdesignere hører til de beste avlønnede arbeidstakerne i dagens Romania.

OMFATTENDE. Staben vår i Simnicu de Sus skal i tillegg holde i gang Åpen barnehage seks ulike steder i distriktet der til sammen 60 barn deltar. Alt i alt, i alle aldersklasser er rundt 220 barn med i våre ulike aktiviteter. I tillegg følger stab og frivillige opp 10 familier gjennom Home Start.